Hvilken olie er bedst i køkkenet?

Vi er ovre de tider, hvor vi havde én olie i skuffen, som blev brugt til al madlavning og bagning. Helt klassisk har vi alle haft en solsikke olie eller rapsolie, som vi benyttede os af hver eneste gang, der stod olie i en opskrift, eller der skulle olie på panden. Det er heller ikke forkert at gøre dette, men måske kan vi her fortælle dig om nogle bedre alternativer.

madolier

Udviklingen bevæger sig hele tiden, og der kommer mere viden på bordet, som vi alle kan drage nytte af.

Der har gennem de sidste årtier været en del debat omkring mættede og umættede fedtsyrer. Hvad er bedst for det ene, og hvad er bedst for det andet.
I den debat kan vi bedst henvise til Hjerteforeningens hjemmeside, som klart anbefaler at skære ned på de mættede fedtsyrer og bruge mere af de umættede produkter i stedet for.

De mættede fedtsyrer findes i bl.a. smør, margarine, fede oste/mælkeprodukter, junkfood, kage osv.
De umættede fedtsyrer findes bl.a. i nødder, mandler, fisk, solsikkeolie, marcipan, avokado, mayonnaise osv.

Én af de fedtsyrer der tales mest om og også er kendt af flest, er selvfølgelig Omega 3 fedtsyren. Det er en flerumættet fedtsyre, som der meget af i fiskene makrel, laks, sild og tun. Der er faktisk også et godt omega 3 indhold i skaldyr.
Det er vigtigt at få indtaget de fedtstoffer der er i omega 3, da det ikke er noget vores kroppe selv producere. Vi skal have det gennem kosten eller som et kosttilskud.
Selvom Omega 3 fedtsyren er et fantastisk produkt, så er det er sart fedtsyre, der ikke kan bruges og opbevares på må og få.
Den skal opbevares køligt og tåler selvfølgelig ikke direkte sollys. At bruge den til stegning vil også være en fejltagelse. Mere om det længere nede i teksten.

Hvordan vurdere vi en olie?

Vi bruger lidt forskellige kriterier for at give vores vurdering af olierne. Det er kriterier der er vigtige for os, og hvordan vi bruger diverse olier i hverdagen.
Det kan sagtens være, at du har andre kriterier eller forventninger til en specifik olie.
Vores kriterier og begrundelser for disse kommer herunder.

Kvalitetsegnet til stegning og bagning

Et af de vigtigste kriterier for os er, hvor god olien er i køkkenet, når det kommer til stegning og bagning. Derfor kigger vi nærmere på mængden af mættende fedtsyrer og hvor højt et ”røgpunkt” olien har.

En af grundene til dette er vigtigt, er på grund af oxidation. Det er rent teknisk hvad der sker, når fedtsyrer udsættes for høje temperaturer.
Ved bestemte temperaturer vil fedtsyrerne udskille nogle stoffer, som ofte kan have en dårlig indvirkning, når det senere kommer til smagen og lugten af maden eller det bagte produkt. I enkelte tilfælde kan det også danne mindre mængder af kræftfremkaldende stoffer.
Det er derfor klart at foretrække andre fedtstoffer til bagning og stegning. Et godt og sundere alternativ kan være kokosolie.

Det er derfor i den ombæring vigtigt at vide lidt om rygningspunktet for en olie.
Oxidationen kan sammen med andre processer forekomme ved bestemte temperaturer.
Kommer olien over den en hvis temperatur, så vil fedtsyren nedbryde sig selv for derefter, at udskille nogle af de negative stoffer.

Så skal du f.eks. i gang med at bage, så er det vigtigt, at der benyttes en olie der er ”stabil” og tåler opvarmning.
Her vil vi helt klart foretrække og anbefale, at du benytter dig af en jomfruolie (gerne ekstra), da den er sundere, men også kan tåle de lidt højere temperaturer, som dit bagværk formentlig skal udsættes for.

Forholdet og forskellen mellem Omega 3 og Omega 6

omegaTidligere var alle en smule fedt forskrækket, men det har sidenhen vist sig at være en anelse forkert, da flere af fedtstofferne er gode for os mennesker.
Især ved Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer er det bevist, at der er flere helbredsgavnlige effekter forbundet med indtagelsen af disse.
Dog er det ikke ligegyldigt, om du indtager den ene eller den anden!

Vores kost har forandret sig meget gennem generationerne. Helt tilbage i jæger-samler tiden var forholdet 1 til 1 med Omega 3 og 6.
I dag er der nærmest en overflod af fødevarer på middagsbordet, der indeholder meget mere Omega 6, hvilket vores kroppe igennem generationer også har tilpasset sig efter.
De fleste af os ved, at fisk er rig på Omega 3, men hvor tit spiser vi fisk i forhold til fødevarer der indeholder margarine eller er stegt i margarine? Disse er nemlig er rige på Omega 6.

De fleste vesterlændinge har et typisk indtagelses forhold mellem Omega 6 og Omega 3 på 15 til 1 (enkelte undersøgelser siger endda helt op til 30 til 1).
For at sætte det lidt i perspektiv, så anbefaler Den Tyske Ernæringssammenslutning at forholdet på disse bør være 5 til 1.

For stor indtagelse af Omega 6 frem for Omega 3 kan give følgesygdomme som hjerte-kar sygdomme og typer af kræft.

Oliens indhold

Der er altid lidt forskel på de forskellige olier, og hvad de indeholder. Nogle olier kan indeholde større mængder af antioxidanter, som har positiv effekt for din krops organisme.
Antioxidanter bekæmper nemlig det, der kaldes ”Frie radikaler”. For mange frie radikaler kan være skadelige for kroppen.

Vores top 5 olier (i vilkårlig rækkefølge)

Ud fra de 3 ovennævnte kriterier vil vi give vores vurdering af de 5 bedste olier, som vi synes fungerer bedst for os i køkkenet.
Som I kommer til at læse, så er der styrker og svagheder forbundet med hver sin olie.

1 – Kokosolien

En kokosolie er langt bedre end mange folk forventer. En overgang var kokosolien ikke et populært valg, da der er mange mættede fedtsyrer i dens indhold. Dog skal nævnes, at disse mættede fedtsyrer er af den slags, der hedder ”Medium-chain fedtsyrer”. Det forkortes til MCT. Det har vist sig, at disse fedtsyrer faktisk har en meget gavnlig effekt på vores krop og system i forhold til de alm. mættede fedtsyrer.

At kokosolie indeholder MCT gør også, at olien er meget mere stabil, når den varmes op og bruges i bagværk eller som stegemiddel.

I en kokosolie er cirka 50% af fedtsyrerne af typen Laurinsyre, Den syre har antibakterielle egenskaber og hjælpen din krop til at bekæmpe f.eks. stafylokokker, svampe- og gærangreb.

Kokoslien er også kendt, som olien der kan bruges til at skyde genvej til vægttab. Kokosolie kan øge din naturlige forbrænding med ca. 5 %.

2 – Den røde palmeolie

Her finder vi en god all round olie, da den røde palmeolie indeholder en fordeling mellem mættede og umættede fedtsyrer på næsten 50/50.

Denne fordeling gør olien ganske stabil, og kan med fordel bruges til eks. bagning, da den kan klare de højere temperaturer. Samtidig får du nemt fordelene af de umættede fedtsyrer bragt ind i madlavningen eller kagebagningen. På grund af oliens indhold, så kan det også bruges til din topping på den færdig bagte kage.

Den rødlige farve i olien kommer til udtryk, da olien indeholder caratenoider.

Omkring indhold kan vi fortælle, at olien indeholder Alfa-karoten, som har flere gode egenskaber. Det er det indhold der omdannes til A-vitaminer.
Den typiske karoten er Beta-karoten, men ved indtagelse af Alfa frem for Beta, så skal der kun indtages cirka den halve mængde for, at få dækker dit daglige behov af A-vitaminer.
Olien indeholder også flere andre vitaminer, der selvfølgelig er gode for vores kroppe.

3 – Hørfrøolie

Hørfrøolie er formentlig den vegetabilske olie, der er mest rig på Omega 3.
Det der er denne olies fordel, er nærmest også dens ulempe, for det høje indhold af Omega 3 gør, at olien ikke holder så længe, før den begynder at blive harsk i smagen.
Du bør derfor købe mindre flasker af denne olie og samtidig opbevare dem i dit køleskab.

En hørfrøolie bør ikke bruges, når du skal stege eller bage!
Det bliver en ustabil fedtsyre, når den varmes op.

Brug olien i dine dressinger, på salaten eller hvor du ellers bruger ”kolde” olier, da den nemlig har rigtig mange gode egenskaber.
Den indeholder blandt andet ALA, der er med til at udvikle de gode Omega 3 og 6 fedtsyre. Olien bidrager også til en bedre fordøjelse og bedre sundhed, når det kommer til hjertet, hjernen og huden.

4 – Macadamia olie

Macadamia olien er ikke så kendt en olie, selvom den faktisk er rigtig god og har mange positive egenskaber.
Den indeholder f.eks. flere umættede fedtsyrer frem for den mere kendte og brugte Ekstra jomfruolie.
Dette er en meget stabil fedtsyre, der klarer sig ekstremt godt under varmepåvirkning. Den tåler varmegrader helt op til 410 grader, hvilket selvfølgelig gør den meget egnet til madlavning uanset om du skal stege eller bage.

5 – Ekstra jomfru olivenolie

Der er en grund til, at vi alle kender denne olie og formentlig har en flaske stående.
Den har en god smag og kan bruges direkte på salaten eller i maden.

Olien har udeover den gode smag også en stor andel af de umættede fedtsyrer. De to ting kombineret gør Ekstra jomfru olivenolie til den mest populære olie i stort set alle lande.

En Ekstra jomfru olivenolie er ikke den mest oplagte olie at bruge, når der skal steges eller bages. Men holder du dig på de lavere temperaturer, så kan den godt gå an.

Rent smags- og prismæssigt, så vil vi dog anbefale én af de andre gode olier til stegning og bagning, for derefter kun at bruge olivenolien i dressingen, på salaten eller over på den færdige mad.

Brug den rigtige olie

Dette er vores uforbeholden mening og vurdering af de forskellige olier, som vi bruger i køkkenet. Du kan som tidligere nævnt, nemt have andre olier, kriterier eller brugs formål at tage hensyn til.

Med baggrund i denne vurdering, så er der ikke noget der holder dig tilbage for, at eksperimentere med de forskellige olier i din daglige madlavning.
Der er forskel på, hvor dine olier bruges bedst, og hvilke olier der er sundest for os.

Lad madlavningen begynde med denne baggrundsviden for bedre sammensætninger af ingredienserne og sundheden.

God fornøjelse