Kokosolie – 5 påstande – Her får du videnskabens svar

Videnskaben kan give svar på det meste, og selvfølgelig kan den også forklare hvorfor kokosolien har så mange positive effekter.

Til at starte med både vi og videnskaben fortælle, at kokosolie som sådan ikke er olie, men fedt.

I tusinde af år har man spist kokosnødder i troperne. De har både spist kokosnøddernes kød og de har drukket dens kokosmælk og vand.

Kokosolie bliver mere og mere populært i hele verdenen og du ser eller læser ofte om diverse bloggere, palæo-entusiaster, kendisser og superfoods leverndører der hylder denne olie.

Alle fortæller om vidunderne i denne kokosolie og hvilke egenskaber den har for deres krop og energi.

Vi vil se om alle disse påstande holder vand og kan tåle, at blive kigget igennem af videnskaben.
kokosolie

Fremmer kokosolie vægttab

Du finder masser af artikler på nettet, hvor du kan læse om de fantastiske egenskaber kokosolien vil have på dit vægttab, og hvordan den har hjulpet tusindvis af andre i samme situation.

Desværre er der ikke én eneste undersøgelse der bakker dette op!

Fejltagelsen er dog forståelig, da mange forveksler kokosolie med MCT olie.

MCT olien er nemlig vandopløselig og blev i starten udviklet som en sondeernæring til personer der manglede de enzymer der normalt nedbryder fedt.

De fleste typer af fedtstoffer optages i blodstrømmen, men MCT-olien er anderledes og bliver absorberet i leveren. Dette betyder, at olien meget hurtigere omdannes til brændstof og energi, frem for andre fedtstoffer.

Beviserne peger derfor på MCT olien som en god hjælpende hånd til vægttabet.

Dog bør alle starte stille op med MCT olien, for så opstår der ingen bivirkninger, men ellers kan du nemt kan få kvalme og diarré.

Så kokosolie og MCT olie er altså IKKE det samme og har heller ikke de samme egenskaber. Hos helsebixen.dk kan du læse om 16 ting som du kan bruge kokosolie til.

En MCT olie består primært af de to fedtsyrer, der hedder caprinsyre og kaprylsyre.

En kokosolie indeholder også disse to fedtsyrer, men kun i små doser. Kokosolien har meget mere laurinsyre, som er et fedtstof der ikke fordøjes i leveren, men desværre først i kroppen, som de fleste andre fedtsyrer.

Så resultatet på om kokosolie fremmer et vægttab, så er konklusionen nej!

Dog har flere haft succes med at tygge på kokoskød, da der er en god fiberkilde og derfor giver dig en mæthedsfornemmelse. Kunsten ved dette er, at du derved nedbringer det overordnede madindtag.

Hjælper det imod hjertesygdomme

Nej tværtimod. Mange forskellige studier har alle vist, at hvis du indtager kokosolie, så forøger du du dit LDL kolesterol, som derved øger hjertesygdomme risikoen.

Dog viser mange studier af folkefærd der har hele kokossen (kød, saft og mælk), som deres største kilde til fedt, en lavere hyppighed af hjertesygdomme.

Flere undersøgelser i 1960´erne og 70´erne af øboere i Stillehavet og på Papua Ny Guinea underbygger dette.

Der bestod kosten primært af frugt, fisk, taro, blæksprutter, brødfrugt og masser af kokos.

Ens for disse mennesker på øerne var, at de spiste kost med et meget lavt fedtindhold, men samtidig indtog meget lidt alkohol, sukker, salt og forarbejdet mad.

organiske kokosolie
Dog har de gode kokos ingredienserne ikke kunne beskytte eksempelvis beboerne på Samoa, imod forandringer på aktivitetsniveauet og de store kostændringer der er kommet gennem årene.

De indtager stort set samme mængde kokos som tidligere, men deres kalorieindtag er desværre i snit steget med 3.800 kilojoules/900 kalorier fra 1960´erne til 2007.

Selvom øboerne spiser masser af kokos, så placerer de sig desværre i toppen over folkefærd der er ramt af fedme. Dette resulterer så igen, at mange af øboerne har hjerteproblemer og diabetes type 2 forekommer 3 gange oftere hos Samoa folket end i f.eks Australien.


Vi kan derfor på ingen måde garantere, at olien fra kokos kan beskytte os mennesker imod hjertesygdomme, eller bare reducere vores kolesterol i blodet.
En gennemgang af 21 forskellige undersøgelser og forskningsartikler bekræfter dette.

Læs mere her omkring kokosolie og hjertekarsygdomme

Dræber kokosolien bakterier og virusser?

En af informationerne du tit ser på diverse internetsider eller blogs er, at kokosolien kan dræbe bakterier, virusser og svamp, da den indeholder laurinsyre/monolaurin.

Flere studier og test på mus viser, at monolaurin giver en form for beskyttelse imod Staphylococcus aureus bakterien (den der oftest gør, at der går betændelse i sår).

Dog fik forskerne ikke noget positivt svar på, at kokosolie udskiller nok monolaurin til, at de kan bekræfte, at olien dræber bakterier eller virusser.

Monolaurin er ganske sikkert gavnligt imod visse infektionstyper, men det betyder ikke, at du kan vedtage eller bevise, at det monolaurin der kommer fra kokosolien, kan være nok til at hjælpe på infektionerne.

Det monolaurin der findes i kokosolien (glycerol monolaurate) er derimod mere fugtgivende og emilgerende, hvilket betyder, at det er rigtig nyttigt og en vigtig ingrediens når der fremstilles sæbe, vaskemidler og kosmetik.

Kan håret repareres ved hjælp af kokosolie

I Journal of Cosmetic kan du læse om flere undersøgelser der beskriver og beviser, at kokosolie trænger bedre ind i håret end eks. mineralolie.

Vi har ikke set undersøgelser der siger det modsatte, så det er muligt, at kokosolie kan reparere og gøre vidunderlige ting for dit hår.

Det er i hvert fald ingen skadelige effekter på hverken hår eller helbred, når du vasker eller massere kokosolie i hårstråene eller hovedbunden.

Kan det blege tænderne

Dette spørgsmål må hænge lidt sammen med spørgsmålet om kokosolie dræber bakterier og vira.

Nogle refererer til ”Oil Pulling”, som er metode der relaterer til alternativ behandling indenfor hinduisme (ayurvedisk).

Her skylder du simpelthen din mund i kokosolie mellem 10-30 minutter for at trække (pull) forskellige bakterier ud af munden.

Oftest resulterer dette i hovedpine eller kvalme – Brugerne mener dette er resultat på at afgiftningen virker.

Der er endnu ikke nogen beviser for, at dette på nogen måder virker. Du bør derfor aldrig gøre dette frem for, at opretholde en god tandpleje og mundhygiejne!